seindah memori

seindah memori

Sunday, September 9, 2012

di mana keadilan???

apa dah jadi dengan undang-undang sekarang???? undang-undang negara lebih memihak kepada perogol dan buknnya mangsa,, 2 keputusan mahkamah melibatkan perogol di bawah umur  buat rasa tak puas hati,,
kes pertama membabitkan seorang pemain bowling remaja yg diketepikan drpd hukuman penjara, sebaliknya hanya diperintahkan berkelakuan baik selama lima tahun ats alasan remaja terbabit mempunyai masa depan yang cerah,,

kes kedua,,

seorang juruelektrik juga dikenakan ikat jamin dan perintah berkelakuan baik atas alasan perbuatan dilakukan dgn persetujuan bersama dan gadis yg dirogol keciciran sekolah,,

aku tidklah arif tentng kehakiman negara tp apa sudah jadi?? adakah nasib dan masa depan si perogol lebih penting sehingga boleh mendapatkan keistimewaan melampaui batas undng2 yang sedia ada?? Adakah hanya kerana mangsa rogol seorng yang keciciran  sekolah, maka haknya boleh dinafikan begitu sahaja??

adakah perogol genius boleh senang senang terlepas tetpi jika si perogol itu seorng mat rempit, keputusannya berbeza???

selepas apa yg mereka lakukan, mereka masih dianggap mempunyai masa depan yg cerah sedangkan masa depan mangsa yg dirogol siapa yg peduli?? kalau  ditakdirkan mangsa mengandung, mangsa di beri 2 pilihan samada gugurkan kandungan atau lahirkan saja anak tersebut,,  macam mana pulak masa depan mangsa rogol??? macam mana pulak dngn rasa malu yg perlu ditanggung oleh keluarga,,

siapa nak jawab????

p/s: waspadalah wanita di luar sana,,,,,,,,

Tuesday, September 4, 2012

heaven with u,,,

kalau dulu aku suka tengok cite Pobre Diabla Daniela  kt astro bela,, tp sejak sejak citer filipina "Heaven with you" ditayangkan, aku jadi giler tgok citer ni,, dri dulu lagi aku suke tgok citer filipina,, masih ingt dgn cite pangako sayo,, zaman aku sekolah rendah dulu,, lepas tu bila dah g sekolah asrama jarang dah boleh tgok tv sampailah aku masuk universiti, masa tu aku jadi gila tgok cite DISABBLE (dh tak ingt ejaan nya cm ne) main kt astro ria,, sampaikan kene marah dengan bakal suami sebab katenye cite tu mengarut,, hahhaaha,, mana tak nya,, cite sal ikan duyung, memang la tak logik, tp aku suke tgok cite ni sebb heroin dia Marian Rivera,, heroin yg comel gituu,, hehhee,, lepas Disabble, citer MARIMAR,, gile kot tgok citer nih sebb time tu aku da nak final exam,, aku sempt lagi bukak TONTON dan tengok cite ni sampai abeh!!! hahahhaa,, lepas MARIMAR, TV 3 tayang drama ENDLESS LOVE,, yess!! kali ni hero n heroin yg sama lam MARIMAR dan aku sgt meminati mereka berdua!! hahaha 


lepas ENDLESS LOVE, layan pulak HEAVEN WITH YOU kat astro bella,, citer ni bru je dityngkn,, skrng ni episod 23,, best giler kot citer nih,, dah la heroin citer ni comel,, hehehe,
cite dia sal Rigo dan Marge ( Heart Evangelista) merupakan sahabat sewaktu kecil yang berkongsi impian yang sama. Persahabatan mereka diuji selepas kematian misteri ayah Rigo. Namun takdir menemukan mereka semula selepas 15 tahun terpisah. lepas tu dorng bercinta,,, tp banyak pulak halangannya tp aku seronok tengok cite nih,, lagu cite ni pun best,, hehehe yg bestnye siaran astro ni kan selalu ulang-ulang,, so, kalau terlepas cite ni kul 3 ptg, leh tengok kul 8 mlm n 12.00 mlm,, kalau terlepas jgk tengok weekday, boleh tengok weekend,, (siaran ulangan),,

gile la tgok citer nih,,, (**,)

memasak,,,

bulan puasa yg lepas aku rajin memasak,, menu itu menu ini, sentiasa bertukar hari hari,, aku ingt lg aku masak sotong sesuci kasih,, hihihi,, resepi tu aku reka sendiri so, namenye pon aku reka sendiri la,, sedap tau, ayam masak kicap ala ala syg,, ni pon resepi ciptaan aku,, hehehee,, asal aku bg name masakn aku cam tu?? sebbnya petua bila kita mmasak ni, kita kena mask dgn penuh rasa kasih syg, bru la org yg makan msakn kita tu boleh puji sedap!! hahhahahaa,,,, lagi pulak bakal suami aku ni suka masakan kicap,, hehehee,,

minggu lepas, dpt msg dr sorng kawan,, " nak resepi kek batik, agar-agar laici,," okeh,, set, aku bg dia resepi tu,, agar-agar pelangi pun bg jugak,, :)) bila masa yg dinntikan tu dh makin hampir, benda-benda cam ni kita dh kene pandai dan kene sentiasa praktis,, brulah suami akn bertmbh syg,, hahhahaaha,,

bakal suami aku ni jgk suka kueh koleh kacang,, aku pernah la menuntut ilmu buat koleh kacang ni dgn bakal mak mentua aku ni,, memula buat tak jadi,, sebb salah tepung, kali ke dua try baru jadik,, dan mendapat pujian dr bakal suami,, tp memandangkan sekarng beliau dah jauh dgn aku, dia cuma pesan je "nanti bila sy balik, buatkan saya kueh koleh kacang ye"  "ooorraaiitzz boss" hahhahahaa

oppss,, jom aku kongsikan menu sotong sesuci kasih,,, 

sotong (ikut suka la nak letak bape ekor pon)
4 btg serai, setengah halia dan lengkuas, 2 biji tomato, 1 biji bawang besar, 5 ulas bawang putih, 
3 biji cili besar, 5-7 biji cili padi (kalau nak pedas boleh tambah lagi)( bahan bahan ni dikisar) 
5-7 helai daun limau purut
garam secukup rasa

cara membuatnya,,,,

rebus dulu sotong bg lembut,,
kemudian, masukan semua bahn yg telah dikisar ke dalm kuali,  tumis sehingga naik bau,, bila bahan bahan td dah masak, barulah masukkan sotong,, tambah sedikit air,, gaul bagi rata dan masukkan sedikit garam,, biar sampai mendidih, kemudian masukkan daun limau, tutup api,, 

okez, masakn anda dah siap!!!

selamat mencuba,, sedap tau,,,,,,,,,,,,,,,  (^__~)